2012. augusztus 11., szombat

Szépségmítoszok!

A fogkrém szárítja a pattanásokat, aki sokat alszik, elhízik... A szépséggel kapcsolatban hihetetlen sok legenda kering. Nagyító alá vettem a 20 legismertebbet, és kiderül az igazság.

1. A zsíros bőrt gyakrabban kell mosni


Hamis

Természetesen nagy a kísértés, hiszen folyton le akarod mosni a csillogást az arcodról. De a felesleges tisztogatással éppen az ellenkezőjét érheted el: a bőr "kilúgozásával" a faggyúmirigyek még több zsírt termelnek. Napi kétszeri tisztítás elég a zsíros, szennyezett bőrnek is.

2. A hajfestés egészségtelen

Hamis

Ezt a gyanút tudományos kísérletekkel cáfolták. Főleg a hajszínezőket ellenőrzik nagyon szigorúan. De mivel allergiásan reagálhatsz a festékre, a dobozban található leírás szerint teszteld le először!





3.A sörtől teltebb lesz a haj

Igaz

A sörben lévő ásványi anyagok tényleg dúsítják a vékony szálú hajat. Az öblítőhöz egy az egyben keverd bele a sört vízzel. A sörszag úgyis elillan pár perc múlva.






4. A hajformázók hosszú érdes tapintásúvá teszik a hajat

Hamis


A hajviaszban, zselében és a spray-ben vannak olyan ápoló anyagok, amelyek megvédik a hajat. Fontos, hogy a ragadós maradványokat fésüld, illetve mosd ki! Ha folyamatosan használsz ilyen formázókat a hajad örülni fog időnként egy kis kiadós hajradírozásnak.

5. A körömlakktól megsárgul a körmöd

Hamis

Ez talán igaz volt valamikor. A modern körömlakkok azonban védőproteineket tartalmaznak, amelyek nem támadják meg a körmök felszínét, és nem is színezik el. De azért az erősebb színűek alá érdemes felkenni egy színtelen alapozólakkot. legfeljebb az acetonos körömlakklemosók lehetnek agresszívak.


6. A borotvált szőr dúsabban nő vissza

Hamis

Csak úgy tűnik. A borotváláskor a szőr végét egyenesre vágod, így amikor néhány nap múlva újra elkezd nőni, sűrűbbnek tűnik, mert nincs ott az, elvékonyodott vég. De nem lesz vastagabb szálú. A gyantás vagy krémes szőrtelenítés után nem érzel ilyet.




7. Ha nem mosod le este a sminked, pattanásos leszel


Igaz

Ez tényleg előfordulhat. Ha sokszor nem mosod le az arcodról a sminket, begyulladhatnak a pórusaid. De nem az alapozó a hibás. A nap folyamán az alapozó részecskéi összekeverednek a bőrzsírral és a levegőben lévő szennyeződésekkel,  kemény film réteget képez az arcodon, és eltömíti a pórusokat.

8. Csak a duciknak narancsbőrös a lába

Hamis

Ez csak mese! A combon, fenéken lévő bemélyedések nem a súly, hanem a petyhüdt kötőszövetek miatt alakulhat ki. Vékony lányoknál ugyanúgy megjelenhet, mint a túlsúlyosaknál. Megelőzni rendszeres mozgással, egészséges étkezéssel és krémezéssel, masszázzsal lehet.


9. A sütőportól fehérebb lesz a fogad

Igaz

Hihetetlenek hangzik, mégis így van. Ha óvatosan belenyomod a nedves fogkefét a sütőporba, és így dörzsölöd át a fogaidat, eltávolíthatod a rárakódott, elszíneződött lepedéket. De nem szabad túl gyakran használni ezt a trükköt, mert a kis szemcsékkel ledörzsölheted a zománc egy részét, amitől érzékenyebb lesz a fogad.





10. A szőlőzsír kiszárítja az ajkakat, és függőséget okoz

Hamis

Butaság! A szájbalzsamok és a krémek filmréteget képeznek, ami meg köti az ajkak bőrében levő nedvességet. És aki gyakran nyalja a száját, az is pont ugyanezt teszi. Függő biztos nem leszel tőle.




11.Ha gyakran alszol hason, ráncosabb leszel

Igaz

Sajnos igaz. Ha az arcodat folyton a párnába nyomod alvás közben, hosszú távon még a legpuhább ágyneműtől is ráncok alakulhatnak ki. Az anyagban lévő kis ráncok sajnos apránként 'összegyűrik'  a szem körüli érzékeny bőrt.

12. Ha mindig ugyanazt a krémet használod, egy idő után elveszti a hatását

Hamis

Akkor a gyümölcsrajongókat is átverték, mert hosszú távon a vitaminok sem hatnak? Maradj nyugodtan a kedvenc krémednél. Nagyon ritkán előfordulhat ugyan, hogy a bőröd már nem visel el bizonyos hatóanyagokat. Csak ilyenkor kell váltani.

13. A parfümtől foltos lesz a bőr a napon

Hamis

Az már régen volt. ma már tilos olyan anyagokat keverni vele ami fényérzékenyé teszi a bőrt. A speciális nyári parfümökben nincs is alkohol, ami kiszárítaná a bőrt.

14. A fogfehérítők károsítják a fogakat

Hamis

A fogkrémek fehérítő hatását a titán-dioxid fehér pigment okozza. Alaposan, de kíméletesen tisztítja a fogakat. Olyan erős dörzsölő részecskék, amelyek károsíthatják a zománcot, csak a speciális, dohányosoknak készült fogkrémekben vannak.


15. Visszeres lesz a lábad, ha sokat teszed keresztbe

Igaz

Igaz! Bármilyen csinosnak is látszik, a lábak egyáltalán nem szeretik. a nyomástól egyes részeken megakad a vér, és a vénákból akár kis elágazásokba is nyomódhatnak. Ezek, pedig láthatóvá válnak, mint vékony piros cérnaszálak.

16. A fogkrémtől elmúlik a pattanás

Hamis

Ez csak féligazság! A mentol ugyan az első percekben hűsít, és először kiszárítja a pattanást. De a fluor csak még jobban felerősíti a gyulladást, rövid időn belül a pattanás nagyobb, vörösebb és feltűnőbb lesz, mint előtte volt.





17. A forró fürdőtől ernyedt, petyhüdt lesz a bőr

Igaz

Tudjuk, egy fárasztó nap után igazán jó dolog belemerülni a gőzölgő kádba. Megteheted, csak ne túl sokáig, és ne túl forró vízbe, különben a víz túl sok zsírt és nedvességet von ki a bőrödből, ami gyengíti a kötőszöveteket.

18. Akik tovább alszanak, kövérebbek lesznek, mint akik korán kelnek

Hamis

Épp ellenkezőleg! Egy amerikai tanulmány szerint a mormoták sokkal ritkábban szenvednek a túlsúlytól. Aki 7-8 óra helyett csupán 4-5 órát alszik, annál 70%-kal magasabb az elhízás kockázata. Aludj hát nyugodtan, és főként sokat!

19. Ha nem mosod le a szemsminket, könnyebben törik el a szempillád

Igaz

A szempillafesték ívbe hajlítja a szempilláidat. Ha nonstop festékkel nehezíted őket, akkor keménnyé válnak, és eltörhetnek a párnán.







20. A hiányos higiénia okozza a pattanásokat

Hamis

Nem! A szennyezett bőrnek nincs köze a tisztasághoz. A sok faggyú belülről tömíti el  a pórusokat, amelyek begyulladnak. És ahogy már írtuk, a túl sok tisztítás csak rontja a helyzetet.


Ti melyik mítoszt hallottátok már?És mennyire tűnt igaznak vagy épp hamisnak?


4 megjegyzés: